OM in hoger beroep in zaak Cevat

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak tegen de man die ervan verdacht wordt vorig jaar in Amstelveen hoofdagente Gabrielle Cevat te hebben doodgeschoten. Dat maakte het OM woensdag bekend.

De rechtbank veroordeelde de 50-jarige Franklin F. eerder deze maand tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM had achttien jaar geëist.

Volgens justitie 'doet de opgelegde straf geen recht aan de aard en de ernst van de bewezen verklaarde feiten'. Jusititie acht F. schuldig aan onder meer de moord op Cevat, poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, verboden wapenbezit en bedreigingen.

Belangrijk punt in de strafmaat was de vraag of F. wist dat hij met een politieagente van doen had, toen hij Cevat vorig jaar juli neerschoot. Volgens de rechtbank is dit niet te bewijzen, maar het OM is van mening dat F. wel degelijk doorhad dat hij een agente neerschoot. Cevat was in burger op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien en zette een achtervolging in toen ze F. slingerend over de weg zag rijden. Hij stapte uit zijn auto en schoot de 28-jarige hoofdagente vrijwel direct neer.

De nabestaanden van Cevat reageerden geschokt op de uitspraak van de rechter. Zij vonden de opgelegde straf veel te laag en verzochten het OM via hun advocaat in een open brief om in beroep te gaan.