OM: schadeclaims ex-verdachten Hofstad afwijzen

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de vrijgesproken ex-verdachten in de zaak rond de Hofstadgroep geen cent schadevergoeding krijgen. Vijf verdachten hebben hoge claims ingediend, oplopend tot ruim 1,6 miljoen euro.

Officier van justitie Alexander van Dam vroeg de Rotterdamse rechtbank dinsdag, tijdens een speciale zitting in Den Haag, de claims af te wijzen. Doet de rechtbank dit niet, dan moeten zij aan de hand van standaardtarieven gematigd worden, vindt Van Dam.
De verdachten mogen dan vrijgesproken zijn, zo redeneert het OM, de rechtbank heeft in het vonnis wel vastgesteld dat zij dicht tegen het terreurnetwerk hebben aangezeten en als ,,lid van de groep'' aangemerkt kunnen worden.

Lang voorarrest
De ex-verdachten hebben in een enkel geval langer dan een jaar in voorarrest gezeten. Hun arrestatie volgden in de dagen na de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004. De lange perioden voorarrest zijn volgens Van Dam mede veroorzaakt doordat er ,,omgekeerd'' is gerechercheerd: het feitelijke onderzoek begon pas na de arrestaties en was ,,zeer gecompliceerd''.

Advocaat Peter Plasman, raadsman van een van de ex-verdachten, vindt dat het OM de vrijgesproken verdachten alsnog via de achterdeur probeert te straffen door de gebruikelijke compensatie tegen te houden. ,,Er geldt kennelijk een aparte benadering van deze verdachten. Ik heb dit nooit eerder gezien.''

In de schadevergoedingszaak doet de rechtbank uitspraak op 7 november