OM wil 3 jaar cel voor politieman die kilo's cocaïne zou hebben gestolen

Justitie wil vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor politieman Walter S. (60). Hij zou voor tonnen aan in beslag genomen drugs hebben gestolen uit het depot van de Amsterdamse politie: negen kilo cocaïne en 700 gram heroïne.

S. was 's ochtends doorgaans als eerste aanwezig in het 'beslaghuis' aan de Johan Huizingalaan in West - vanaf zes uur, als het alarm werd uitgeschakeld. Hij gebruikte volgens officier van justitie Nicole Voorhuis de drie kwartier totdat zijn collega's arriveerden om te oefenen met het zonder toegangspas openhengelen van de deur van de kluis met drugs. De deur is legaal alleen te openen met de pasjes van twee politiemensen tegelijk: het 'vierogenbeleid'.

Op 4 maart 2015 zou hij de drugs hebben weggehaald uit de grote zakken. Het viel zijn chef, die zich met slechts twee anderen over te vernietigen drugs ontfermt, een dag later op dat die zakken verkeerd waren dichtgemaakt. De tie-wraps waarmee ze waren dichtgesnoerd, zaten ondersteboven. Het waren bovendien niet de sluitstrips die hij had gebruikt.

Na het raadplegen van zijn administratie bleek dat 9029 gram cocaïne en 676 gram heroïne waren verdwenen, met een geschatte verkoopwaarde van minstens 280.000 euro.

Walter S. was in 2013 al in verband gebracht met het wegraken van een forse partij softdrugs, maar toen kwam het bewijs niet rond. Volgens aanklaagster Voorhuis kan geen ander dan S. de drugs hebben gestolen. Alle andere keren dat de kluis met drugs de maanden voor de diefstal onrechtmatig was geopend, was hij als enige aanwezig. Hij moet hebben geoefend met het hengelen naar de deurklink aan de binnenkant.

Op 4 maart had hij, anders dan normaal, niet alle rolluiken opgehaald: juist niet de luiken die de bewakingscamera het zicht op het magazijn ontnamen.

Bovendien kocht S. in de periode rond de drugsdiefstal een BMW-motor, een Mercedes, een Smart en een stacaravan en ging hij op vakantie naar Curaçao, Griekenland en (tweemaal) Spanje. In zijn huis vond de recherche in holle planken aan de muur ruim 50.000 euro. Uiteindelijk beraamde de financiële recherche zijn 'onverklaarbare vermogen' op 76.500 euro.

Politieman moet integer zijn
Justitie eist een forse straf omdat juist een politieman integer moet zijn, niet van zijn werkgever mag stelen en zich ver moet houden van drugshandel.

Walter S. zegt dat hij aan zijn contanten kwam door jarenlang zwart te werken in het restaurant van zijn stiefzus in Duitsland - hetgeen zij ontkent. Hij stelt dat een onbekende de kluis stiekem moet zijn binnengedrongen terwijl hij bijvoorbeeld in het magazijn controleerde hoe het ervoor stond met de muizenplaag die zijn collega's angst aanjoeg.

'Politiebureau zo lek als een mandje'
Volgens zijn advocaat Peter Plasman is het betreffende politiebureau 'zo lek als een mandje'. 'De zogenaamd superbeveiligde kluis met vele kilo's drugs kan door iedereen middels hengelen geopend worden,' zei Plasman.

'Het met een passensysteem beveiligde beslaghuis kan simpel betreden worden via een nooddeur die niet op het systeem zit, zonder gebruik van enige pas.' Feitelijk is het 'voor iedereen mogelijk vanaf de straat tot in de kluis te komen'. Uit afgeluisterde gesprekken tussen S. en zijn stiefzus 'blijkt overduidelijk dat S. daar zwart heeft gewerkt', hetgeen zijn vele contanten verklaart.