Ondeugdelijk uitgevoerd

ARNHEM - Het onderzoek naar de vuurwerkramp is volstrekt ondeugdelijk uitgevoerd. Dat betoogde J. Plasman, advocaat van directeur Rudi Bakker van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, vrijdag voor het hof in Arnhem.

Volgens de raadsman is dat de mening van twee rechercheurs van het politieteam dat de vuurwerkramp heeft onderzocht.

Plasman heeft het hof verzocht de twee als getuigen te horen. ,,Zij hebben met mijn cliënt honderd gesprekken gevoerd waar ik bij aanwezig was.'' Volgens de raadsman hebben de rechercheurs Bakker gezegd dat zij weten wie de daders zijn en dat ze binnen zijn bedrijf gezocht moeten worden.

De rechtbank in Almelo veroordeelde Bakker en mede-directeur Willie Pater in april vorig jaar tot zes maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk wegens het overtreden van milieuvoorschriften en illegale handel in vuurwerk. Ze werden vrijgesproken van brand en dood door schuld.

,,De rechercheurs zetten grote vraagtekens bij het onderzoek naar De V., die ervan wordt verdacht het eerste vlammetje te hebben aangestoken op het terrein van S.E. Fireworks. Zo zou getuigen onder andere zijn ingefluisterd wat ze moesten verklaren'', aldus Plasman. Hij heeft de bevindingen van de rechercheurs op papier. Plasman vindt het in het belang van Bakker de twee te horen, omdat hij duidelijkheid wil krijgen over de oorzaak van de vuurwerkramp.

Het OM had voor de rechtbank tegen Bakker dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk, geëist. Pater zou vijftien maanden achter de tralies moeten, waarvan vijf voorwaardelijk. Hun vuurwerkbedrijf ging op 13 mei 2000 de lucht in met de zogenoemde vuurwerkramp tot gevolg. Hierdoor vielen 22 doden, raakten honderden mensen gewond en werd een complete woonwijk weggevaagd.

Het hoger beroep tegen beide directeuren zou eigenlijk eind vorig jaar plaatsvinden, maar het hof werd toen met succes gewraakt. Het hof heeft inmiddels een andere samenstelling. Vrijdagmiddag vindt de regiezitting plaats in de zaak-De V. De rechtbank in Almelo legde hem in september vorig jaar vijftien jaar celstraf op.