Oud-rechter opnieuw voor de rechter

GRONINGEN - Na zijn veroordeling wilde de ex-rechter weer iets van zijn leven maken. Hij plaatste vast een advertentie als ‘advocaat’.

Als rechtenstudent had Wicher Wedzinga een gouden toekomst voor zich. Hij promoveerde, schreef boeken, gaf les aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd toen raadsheer bij het Gerechtshof in Leeuwarden.

Maar het ging mis. Na jarenlang criminelen te hebben veroordeeld bij het Leeuwarder Gerechtshof belandde hij zelf in het beklaagdenbankje. Twee jaar na een veroordeling voor het mishandelen van zijn toenmalige vriendin moest oud-rechter Wedzinga (50) zich dinsdag opnieuw verantwoorden voor de rechtbank. Hij zou zich ten onrechte als advocaat hebben voorgedaan. Ook zou hij medewerkers van een advocatenkantoor in Nijverdal hebben bedreigd. ‘Er kwamen barsten in zijn statuur’, zei officier van justitie Oebele Brouwer. ‘Hij raakte de weg wat kwijt.’

Brouwer eiste een voorwaardelijke boete van 500 euro, drie weken voorwaardelijke celstraf en 100 uur voorwaardelijke taakstraf tegen Wedzinga voor oplichting en bedreiging.

Na die vorige veroordeling wilde Wedzinga weer iets van zijn leven maken, vertelde hij. En dus begon hij een kantoor voor juridische advisering. Omdat hij een verkorte advocatenopleiding zou gaan volgen, en zijn kompaan ook, en omdat hij van plan was een paar advocaten aan te nemen, adverteerde hij vast als advocatenkantoor bij de Gouden Gids en op internet.

Al snel meldden zich twee broers. Zij waren verwikkeld in een alcoholzaak, en veronderstelden in zee te gaan met een advocaat. Dat ‘Wedzinga cum suis’ in de Gouden Gids bij de advocatenkantoren stond, met de toevoeging ‘oud-rechter’, boezemde hun vertrouwen in.

Had Wedzinga gezegd dat hij geen advocaat was? Nee, aldus een van de broers. ‘Maar hij zei ook niet dat hij het wél was.’

De broers betaalden Wedzinga 7.000 euro salaris – ‘ver boven het normale uit’, aldus officier Brouwer – en nog eens 5.000 om een eventuele boete van te betalen.

Brouwer nam het Wedzinga kwalijk misbruik te hebben gemaakt van de persoonlijke tragiek van ‘boertjes van de klei’, die ‘hartstikke goed zijn in de aardappelhandel’ maar nog nooit met justitie te maken hebben gehad.

Een van de getuigen was een van Wedzinga’s medewerkers – vorig jaar nog veroordeeld tot 2 jaar cel voor onder meer deelname aan een criminele organisatie die handelde in illegale erectiepillen.

De zitting trok veel sympathisanten. Zo zat Marja K. in de zaal – de vrouw van een voor ontucht veroordeelde zeevaartschooldocent uit Delfzijl – benevens opiniepeiler Maurice de Hond. De Hond omhelsde Wedzinga amicaal.

Volgens Wedzinga’s advocaat Peter Plasman had de oud-rechter geen kwade bedoelingen, maar is hij hooguit slordig en iets te enthousiast te werk gegaan. Wedzinga heeft grote financiële problemen en is failliet verklaard.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.