Oud-rechter wil strafzaak tegen zichzelf van tafel

Oud-rechter Wicher Wedzinga wil dat de rechtbank een strafzaak tegen hem naar de prullenbak verwijst. Justitie vervolgt Wedzinga, voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, wegens het schenden van zijn ambtsgeheim.

De zaak kwam na een lange juridische omzwerving terecht bij de rechtbank in Amsterdam, die zich er vrijdag over boog. Wedzinga was er zelf niet. Zijn advocaat Peter Plasman betoogde dat de zaak niet mag worden doorgezet, omdat het Openbaar Ministerie (OM) in eerste instantie zelf besloot bij gebrek aan bewijs niet tot vervolging over te gaan. Op zo'n sepot mag alleen worden teruggekomen als er een nieuwe aanleiding is voor de verdenking, aldus Plasman.

Die is er niet, meent hij. Dat het OM nu wel wil vervolgen, komt door een 'gewijzigd inzicht'. Volgens Plasman geldt dat juridisch gezien niet als een goede reden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de bezwaren van Plasman.

Danny K.
Wedzinga was jaren geleden als raadsheer medeverantwoordelijk voor de veroordeling van Danny K., in de zaak rond een gewelddadige overval op een fililaal van Geldnet. Later liet hij aan de advocaat van K. onder meer weten dat hij ernstige twijfels had gehad toen hij de zaak moest beoordelen. Het Leeuwarder hof, zijn werkgever, pikte die openhartigheid niet. Rechters mogen niets zeggen over wat zij in raadkamer bespreken.