Pa Tokkie moet cel in

AMSTERDAM - Pa Tokkie, Gerrie Ruijmgaart, moet zestig dagen de cel in wegens zijn aandeel in een vechtpartij in Amsterdam op 29 maart 2002. Volgens zijn advocaat mr. V. Groeneveld werd Ruijmgaart eerder door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Maar omdat hij die niet heeft uitgevoerd moet hij zestig dagen zitten, zo heeft de officier van justitie bepaald.

Pa Tokkie was destijds betrokken bij een vechtpartij die ontstond nadat zijn dochter Natasja door een man met een boksbeugel geslagen was. Ruijmgaart verklaart echter dat hij de vechtenden alleen maar uit elkaar wilde halen. „Mijn dochter heeft er een litteken aan overgehouden”, zegt de Amsterdammer. „Die knaap was gestoord. Hij stond mij maar uit te dagen. Toen heb ik hem een douw gegeven. Mijn dochter wordt nu nog steeds door hem bedreigd.”

De politierechter achtte echter aan de hand van getuigenverklaringen bewezen dat pa Tokkie aan de knokpartij had deelgenomen en legde hem de taakstraf op. Ruijmgaart beweert dat hij de oproep van de reclassering om zich te melden voor de uitvoering van de werkstraf nooit ontvangen heeft. • Pa Tokkie temidden van twee fans.

Ruijmgaart: „Ik ben helemaal niet te beroerd om die taakstraf te doen, ook al heb ik niet geslagen. Maar door al die toestanden met ons huis heb ik de brief nooit gezien.”
De advocaat heeft inmiddels een bezwaarschrift ingediend bij de Amsterdamse rechtbank. Maar Pa Tokkie zegt dat de kans dat de zaak nog teruggedraaid kan worden klein is.