Passageverdachten blijven in voorarrest

AMSTERDAM - Sjaak B. en Fred R., verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, blijven voorlopig nog achter slot en grendel. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad donderdag bepaald.

R. zit al vier jaar in voorlopige hechtenis. Volgens zijn raadsman Peter Plasman is de zogeheten redelijke termijn waarin hij berecht zou moeten worden, ruimschoots overschreden. R. zou daarom het resterende deel van het proces als vrij man moeten kunnen doorbrengen. De rechtbank meent van niet.

De rechtbank zei te onderkennen dat het voorarrest van de verdachten ''uitzonderlijk lang'' duurt en naar het zich laat aanzien nog een tijdje zal voortduren - de einduitspraak in het proces is voorzien voor het voorjaar van 2011. Het rechtscollege wees er op dat het gaat om een ''uitermate complex'' strafproces. Intussen gaat het Openbaar Ministerie (OM) onverdroten voort met het opsporingsonderzoek en dienen de advocaten het ene na het andere verzoek tot nader onderzoek in. Het inhoudelijke deel van het proces loopt al sinds februari 2009.