Politieteam sjoemelde met feiten

ARNHEM - Twee rechercheurs van het politieteam dat de Enschedese vuurwerkramp heeft onderzocht zeggen dat dit zogeheten 'Tolteam' verklaringen van getuigen in deze zaak heeft gemanipuleerd.

Dat bleek vanmorgen tijdens een eerste zitting in het hoger beroep tegen de directeuren van rampbedrijf S.E. Fireworks en de vermeende brandstichter.

De rechercheurs hebben een 'verslag van verrichtingen en bevindingen' opgesteld, waarin ze stellen dat een aantal zaken niet goed is onderzocht. Zo zou onder meer een getuige in de strafzaak tegen de van brandstichting verdachte André de V. onder druk zijn gezet om een belastende verklaring af te leggen. Volgens de rechercheurs wordt De V. ten onrechte gezien als de man die brand heeft gesticht bij S.E. Fireworks. De oorzaak van de explosies bij het vuurwerkbedrijf op 13 mei 2000 moet volgens hen gezocht worden 'binnen het bedrijf'. De door de rechtbank in Almelo veroordeelde directeur Bakker heeft er volgens hen niets mee te maken. De beide rechercheurs hebben Bakker gedurende het onderzoek ongeveer honderdmaal verhoord.

Advocaat J. Plasman heeft vanmorgen namens ex-directeur R. Bakker van S.E. Fireworks het Arnhemse gerechtshof gevraagd in hoger beroep deze rechercheurs als getuigen op te roepen. Bakker en zijn mede-directeur W. Pater werden door de Almelose rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf (waarvan drie voorwaardelijk) en een geldboete voor het overtreden van milieuregels. Ze werden vrijgesproken van de beschuldiging 'brand en dood door schuld'. Voor het stichten van brand bij S.E. Fireworks is André de V. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Bij de Enschedese vuurwerkramp kwamen 22 mensen om het leven en werd een complete woonwijk weggevaagd.

Volgens advocaat Plasman zijn de beide rechercheurs met hun kritiek naar buiten gekomen omdat ze het niet in overeenstemming konden brengen met hun geweten. Ze hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen, omdat ze vrezen dat het uiten van kritiek gevolgen heeft voor hun carrière. ,,Het kost ons de kop, maar dat moet dan maar'', is volgens Plasman het standpunt van de rechercheurs.

Advocaat-generaal A. Welschen wil de rechercheurs niet laten getuigen omdat zij hun kritiek over de werkwijze van het Tolteam hebben gebaseerd op een onvolledige kennis van het dossier en de feiten verkeerd hebben geïnterpreteerd. Volgens het openbaar ministerie nemen de beide rechercheurs in het team ,,een minderheidsstandpunt'' in.

Een woordvoerder van de politie Twente heeft vanochtend laten weten dat de twee rechercheurs nog gewoon in dienst zijn van het regiokorps. Naar aanleiding van hun kritiek zijn er wel gesprekken gevoerd met de leiding van het Tolteam en de korpsleiding.