Raadsman kritisch over NOS-registratie

AMSTERDAM – De raadsman van Mohammed B. begon gisteren zijn betoog bij de rechtbank in Amsterdam met een regelrechte motie van wantrouwen tegen de NOS.

Plasman stelde dat de NOS er tijdens de ’vertraagde’ live-registratie niet zo best in was geslaagd de volledige identiteit van zijn cliënt te beschermen. Voor alle zekerheid zou hij zijn cliënt derhalve als Mohammed B. aanduiden, aldus de raadsman. Tijdens het eerste deel van de zitting, die met een vertraging van een half uur uitgezonden werd, was er inderdaad zo slordig in zowel de beeld- als de geluidsband geknipt, dat tenminste één keer de volledige achternaam van zijn cliënt te horen was.

microfoontjes - met name door de officier van justitie - en werd er soms zo driftig in de beeld- en geluidsband geknipt dat er nauwelijks nog een touw viel vast te knopen aan diens betoog. Dat laatste was vooral het geval wanneer de medeverdachten, die met Mohammed B. een terroristische cel zouden hebben gevormd, ter sprake kwamen.
Deze en andere technische missers ten spijt, leverde de registratie fascinerende, onthullende en soms angstaanjagende televisie op. Door de even klinische als plastische wijze, bijvoorbeeld, waarop de officier van justitie beschreef hoe de beestachtige moord met voorbedachten rade op Van Gogh zich onder de ogen van minstens 53 getuigen voltrok. Niet minder angstaanjagend, ook voor de gemiddelde televisiekijker, de in het bezit van Mohammed B. aangetroffen geschriften, waaraan de officier refereerde.

Daarin wordt een hoogst verontrustend beeld geschetst van wat radicale moslims in ons land voor ogen staat: islamitische strijders, die het Binnenhof opmarcheren en lofzangen op Allah, die opklinken uit ’het torentje van Balkenende’.