Rechtbank buigt zich over zaak Cevat

AMSTERDAM - De rechtbank buigt zich dinsdag over het proces tegen de 49-jarige Franklin F., die wordt verdacht van de moord op hoofdagente Gabriëlle Cevat. Volgens zijn advocaat Peter Plasman zal F. vermoedelijk voor het eerst verklaren over wat er volgens hem op de bewuste avond van 9 juli in Amstelveen heeft plaatsgevonden.

Cevat was die avond in burger in haar auto onderweg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien. Toen zij F. slingerend in zijn auto zag rijden, volgde zij hem. Op het moment dat de verdachte zijn auto had stilgezet, stapte Cevat op hem af om hem op zijn rijgedrag aan te spreken. F. zou de agente vrijwel direct hebben neergeschoten. Zij stierf even later in een ziekenhuis.

Justitie verdenkt F. van moord dan wel doodslag op Cevat. Volgens het Openbaar Ministerie zit in het dossier een overvloed aan bewijs dat hij de hoofdagente heeft doodgeschoten. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar ouders.

Plasman gelooft echter niet dat zijn cliënt verantwoordelijk kan worden gehouden voor moord. Hij baseert zich hierbij op getuigenverklaringen waaruit blijkt dat F. heel snel zonder nadenken op de hoofdagente heeft geschoten. Dat zijn volgens hem kenmerken van doodslag.