Rechter beslist over gijzeling journalist Vuyk

ZWOLLE - De rechter beslist maandag over de journalist Simon Vuyk wordt gegijzeld, omdat hij zijn politiebronnen niet wil onthullen. Hij schreef in augustus van dit jaar in Nieuwe Revu een artikel over de geruchtmakende zogenoemde metselmoorden.

Vuyk zegt gebruik te hebben gemaakt van politiebronnen, maar wil deze anoniem houden. De metselmoorden gaan over de dood van Rob Mahabier en Jeroen Dekkers. Zij werden op 12 augustus 2004 vermoord en enkele maanden later ingemetseld aangetroffen. Soenil D. zegt de mannen met messteken te hebben gedood en te hebben gehandeld uit noodweer.
Vuyk schrijft echter dat Rob Mahabier en medeverdachte Aniel D. op 11 augustus een afspraak maakten voor de volgende dag. Dat zou er op kunnen duiden dat de moorden waren gepland.

,,Het is belangrijk om vast te stellen wie die politiebronnen zijn. Het verstrekken van informatie uit politieregisters is een strafbaar feit en daardoor is mogelijk de rechtsgang beïnvloed. Als het om ernstige schendingen gaat, kan er een discussie ontstaan of de officier van justitie de zaak wel mag voortzetten'', aldus advocaat Frank van Ardenne.
De behandeling van de zaak vindt plaats bij de rechtbank in Zwolle.