Rechter: poker is geen kansspel maar behendigheidsspel

Poker is juridisch gezien geen kansspel. Dat heeft de rechtbank van Den Haag gisteren bepaald in een zaak tegen een man die zonder vergunning een pokertoernooi had georganiseerd. De man is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

De uitspraak is van groot belang in een al jaren durend steekspel rond de status van het populaire kaartspel. Het ministerie van Justitie beschouwt poker wel als een kansspel, waardoor het onder de Wet op de Kanspelen valt en er een vergunning voor nodig is. Alleen het door de staat geëxploiteerde Holland Casino beschikt over een pokervergunning. Daarbuiten is pokeren illegaal.

De Hoge Raad gaf Justitie in 1998 gelijk. Uit onderzoek van het College van toezicht op de kansspelen blijkt dat poker in 33 andere Europese landen ook als kansspel wordt beschouwd.

De Tilburgse emeritushoogleraar waarschijnlijkheidsberekening Ben van der Genugten verzet zich tegen het standpunt van Justitie. Hij ontwikkelde een methode om vast te stellen wat een zuiver kansspel is. Volgens die methode is poker een behendigheidsspel. De Haagse rechter neemt zowel de methode als de conclusie van Van der Genugten over.

Daarnaast laat de rechter meewegen wat de vrijgesproken verdachte zelf verklaarde in de zaak. De man organiseerde in 2006 zonder vergunning een toernooi met de pokervariant Texas Hold ’Em. In de rechtszaal noemde hij poker „een behendigheidsspel met een kanselement”. „Op de korte termijn is de uitslag onderhevig aan kans, maar daarna wordt het behendigheid. Je krijgt beheersing over het spel. De kans op winnen kun je dan vergroten.”

Minister Hirsch Ballin van Justitie antwoordde in 2008 op Kamervragen dat hij niet van plan was poker zomaar vrij te geven, zelfs als het zou worden aangemerkt als behendigheidsspel. Uit onderzoek zou blijken dat het verslavingsrisico bij poker relatief hoog is. Vorig jaar maakte Hirsch Ballin bekend het aantal plekken waar mensen legaal kunnen pokeren te willen uitbreiden.

Justitie zal de uitspraak bestuderen en de rechtsgang afwachten, aldus een woordvoerder.