Rechters gewraakt in vastgoedproces

HAARLEM - Advocaat Willem Koops van hoofdverdachte Jan van V. in het omvangrijke vastgoedfraudeproces heeft de rechtbank in Haarlem gewraakt. Hij eist nieuwe rechters omdat de huidige vooringenomen zouden zijn.

In het wrakingverzoek, dat morgen behandeld wordt, stelt advocaat Koops dat de drie rechters, onder voorzitterschap van Rino Verpalen, niet langer onafhankelijk over de miljoenenfraude kunnen oordelen. De rechters hebben uitspraken gedaan over het tijdstip waarop het onderzoek van start ging, terwijl over dat tijdstip juist al maandenlang ruzie gemaakt wordt door justitie en de advocaat van Van V.. Hierop werd besloten tot een onderzoek naar de startdatum door de rechter-commissaris.

Het is niet uitgesloten dat het wrakingverzoek slaagt. Een soortgelijk verzoek van advocaat Peter Plasman in de strafzaak tegen de directie van de ontplofte vuurwerkfabriek SE Fireworks in Enschede werd in 2002 gehonoreerd. Volgens Plasman zijn er diverse overeenkomsten: „Indien er omstreden feiten in een onderzoek zijn, en de rechtbank gaat er desondanks van uit dat die feiten vastgesteld zijn, dan is er sprake van vooringenomenheid.” Mocht het wrakingverzoek van Van V. slagen, dan zal de rechtbank Haarlem nieuwe rechters moeten benoemen, waardoor het hele proces grote vertraging zal oplopen.

Verduistering
Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de fraude rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het openbaar ministerie had in de fraudezaak oorspronkelijk circa 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Gezien de omvang besloot het OM met een aantal verdachten te schikken.

Voor de behandeling van de zaak tegen de vijftien overgebleven verdachten en hun vennootschappen zijn veertig dagen uitgetrokken. De rechtbank hoopte deze maand met de inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen.

Eind 2009 legde de rechtbank in de affaire al celstraffen van zestien maanden op aan twee projectontwikkelaars.