Rechtzaak openbaarmaking rapport moordzaak

DEVENTER - Maurice de Hond stapt naar de rechter in een poging het recente onderzoeksrapport van het Openbaar Ministerie (OM) over de Deventer moordzaak alsnog in de openbaarheid te krijgen.

De bekende strafpleiter Peter Plasman, door Maurice de Hond ingehuurd, spant een kort geding aan tegen het OM. Openbaarmaking is volgens Plasman van belang om te kunnen bekijken wat het onderzoeksteam met de door getuigen aangeleverde informatie heeft gedaan.

De Hond cum suis menen dat het Openbaar Ministerie afgelopen maanden ten onrechte een rits getuigen niet gehoord heeft. Was dat wel gebeurd, had het OM niet de conclusie getrokken dat Louwes terecht vastzit. Dan was volgens De Hond klusjesman en huisvriend van de Wittenbergs Michael de Jong, opgepakt. Het OM wil het rapport echter niet vrijgeven op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur.
De Hond kraakte het rapport van het OM bij de presentatie op 13 juni al; belangrijke getuigen zouden niet gehoord zijn. Hij verspreidde gisteren via internet een filmpje waarin een voormalige Deventer kennis en collega van De Jong uitgebreid aan het woord komt. Deze Jan Martijn Louissen (34) verklaart daarin zeker te weten dat De Jong de dader is.

Louissen -inmiddels woonachtig in Australië, stelt zich zowel na de moord in 1999 als afgelopen maart te hebben gemeld bij het onderzoeksteam, maar om hem onduidelijke redenen nooit te zijn gehoord. Volgens Louissen kreeg De Jong bijna wekelijks geld van de weduwe, iets waar het OM geen bewijs voor zegt te hebben.

Opmerkelijk is dat een andere getuige, een Zutphense vriendin van de weduwe, verklaart dat Wittenberg kort voor de moord zei dat ze wilde stoppen met de betalingen aan De Jong. Die getuige is echter door het OM als onbetrouwbaar betiteld.

Opiniepeiler De Hond zet zich met een groep medestanders al maanden in voor de vrijlating van Louwes, die volgens hem ten onrechte vastzit voor de moord op de weduwe Wittenberg. Woordvoerder Han Tonnon van het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat de informatie van Louissen door het onderzoeksteam meegenomen is, maar geen aanleiding is geweest om tot een andere conclusie te komen. ‘En het kort geding, dat wachten wij af.’ Louwes’ advocaat G. Knoops dient ondanks het standpunt van het OM binnenkort een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad.