Rustige man raakte door het dolle heen

OMMOORD - De 42-jarige Ahmed M.hoorde gisteren voor de Rotterdamse rechtbank acht jaar celstraf eisen. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie op 14 januari de 36-jarige Fadoua in de Anatole Franceplaats doodgestoken.

De steekpartij was het einde van een doldrieste vechtpartij, het gevolg van een burenruzie. M. stak niet alleen Fadoua neer, maar ook haar vriendin en de ex van Fadoua. ,,In korte acht messteken bij drie personen,’’ vatte de officier van justitie de handelingen van de verdachte samen. Waar Fadoua overleed, kwamen de andere twee er relatief goed vanaf. Beiden waren gisteren in de rechtszaal. Behalve slachtoffers zijn ook zij verdachten in de geruchtmakende burenruzie.

Ahmed M. betuigde meerdere malen spijt. Nooit had hij iemand willen doden. ,,Ik ben zo niet,’’ sprak hij zacht. De onderzoeken van de psychiater en de psycholoog spreken in zijn voordeel. M., die een rijschool had, wordt omschreven als een rustige en vriendelijke man, een bemiddelaar en conflictvermijdend.

Volgens zijn raadsman P. Plasman handelde M. uit noodweer. ,,Hij werd aangevallen door een groep. Hij verdedigde zich daartegen. In eerste instantie bleef hij rustig. Pas toen hij zag hoe zijn dochter werd aangevallen, kwam er een knik in zijn hoofd: zo van dit gaat niet goed,’’ aldus Plasman.

Het slachtoffer Fadoua overleed ter plaatse. Buurtbewoners wijzen vooral haar aan als de grote agressor. Volgens hen veranderde de sfeer in de buurt radicaal toen zij met haar vijf kinderen in de Anatole Franceplaats kwam wonen. Zij zou met iedereen ruzie zoeken. De kinderen wonen inmiddels bij hun vader, de ex van Fadoua, elders in Rotterdam.

De officier van justitie rekent het M. zwaar aan dat hij een mes op zak had. M. besloot daartoe nadat hij in de dagen voorafgaand aan de fatale steekpartij was bedreigd. ,,Ik was bang,’’ aldus M.

,,Maar hij had een mes op zak en hield er rekening mee dat hij dat zou gebruiken,’’ aldus de officier van justitie.

De vriendin van Fadoua, Hafida T., hoorde een celstraf eisen van een jaar, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Zij had de vrouw van M. verwond met een schaar. Tegen de ex van Fadoua werd een werkstraf van 240 uur geëist. Hij zwaaide met een mes en verwondde M. licht aan zijn handen.