Soap om rampgeld

ENSCHEDE - Bijna driehonderd slachtoffers van de vuurwerkramp hoeven er niet op te rekenen dat zij alsnog snel geld krijgen. Een poging om ruim 1,2 miljoen euro schade aan hen uit te keren is deze week spaak gelopen.

Het geld staat al ruim vier jaar muurvast bij de verzekeraar. Na een artikel in deze krant verklaarden alle betrokken partijen dat de slachtoffers op korte termijn het geld moeten ontvangen.

Een voorstel van verzekeraar Allianz om de schade nu eindelijk uit te keren, is gisteren echter afgewezen door Bakker, een van de twee directeuren van het ontplofte SE Fireworks. De verzekeraar heeft een handtekening van de directeuren Bakker en Pater nodig het rampgeld vrij te geven.

Volgens Bakkers advocaat, mr. Plasman, is het betalingsvoorstel onbespreekbaar. „De verzekeraar eist dat de vuurwerkfabriek opnieuw wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. SE Fireworks is daar vier jaar geleden geschrapt.” Allianz stelt dat deze stap nodig is, omdat de directeuren zonder deze inschrijving hun oude bedrijf niet vertegenwoordigen.

De verzekeraar wil verder dat de directeuren een stichting (laten) oprichten, die het geld aan de slachtoffers geeft. „Mijn cliënt voelt daar niets voor”, zegt Plasman. „Bakker wil geen stichting. Een nieuwe inschrijving van SE Fireworks is evenmin aan de orde. De verzekeraar kan rechtstreeks aan de slachtoffers uitkeren. Laat Allianz dat doen, daarvoor wil mijn cliënt tekenen.”

De andere directeur van het vuurwerkbedrijf, Pater, heeft laten weten wel positief te staan tegenover het betalingsvoorstel. „Iemand zal het geld toch onder de slachtoffers moeten verdelen, een stichting is een goed idee”, zegt Paters advocaat, mr. Van Haarlem. De heroprichting van SE Fireworks wil Pater nog bekijken. „Daar zijn we nog niet uit, het lijkt niet nodig.”

De slachtoffers zijn teleurgesteld en boos. Advocaat mr. Kalma, die 250 van hen vertegenwoordigt: „Na vier jaar zijn we nu terug bij af. Dit is afschuwelijk, een drama. Directeur Bakker maakt het belang van de slachtoffers van deze ramp ondergeschikt aan privé-belang. Hoe komen we hier ooit uit?”