Spanje levert Fred R. uit

AMSTERDAM - De Spaanse autoriteiten hebben de 37-jarige Fred R., verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, uitgeleverd.

Vrijdag is R. door de rechter-commissaris in Amsterdam voor veertien dagen in bewaring gesteld, zo meldt de advocaat van R., Peter Plasman.

Fred R. werd begin augustus aangehouden in Spanje, waar hij op een camping verbleef. Hij zou de moord op Van der Bijl hebben georganiseerd. De 50-jarige Van der Bijl werd op 20 april in zijn café De Hallen in Amsterdam-West doodgeschoten.

Behalve R. zitten er een 26-jarige en een 47-jarige man vast in verband met de moord.

In het kader van het lopende onderzoek tegen Willem Holleeder, verdacht van onder meer afpersing van vastgoedhandelaren, is gebleken dat Van der Bijl uitvoerig met justitie en politie heeft gesproken. Hij vertelde dat hij werd bedreigd door Holleeder en dat hij vreesde voor zijn leven.

De kroegbaas was bevriend met onder andere Kees Houtman, die vorig jaar november bij zijn villa in Amsterdam-Osdorp werd vermoord. Ook Houtman wordt door justitie tot de slachtoffers van Holleeders vermeende afpersingspraktijken gerekend.

Van der Bijl was zelf verwikkeld in de handel in softdrugs. Enkele weken voor zijn dood werd hij in verband daarmee gearresteerd, om korte tijd later weer te worden vrijgelaten.

Fred R. is eerder vrijuit gegaan in een moordzaak. Daarbij draaide het om een dodelijke schietpartij in Zeewolde, tijdens een ruzie over een partij drugs. De rechtbank veroordeelde R. tot zeventien jaar cel, maar in hoger beroep kwam de Leidschendammer vrij door een misser van het openbaar ministerie.

Meer recent zat R. vast in verband met een partij wapens die begin 2003 was aangetroffen in de Vinkeveense villa van Katja Schuurman. De actrice had het pand verhuurd aan R.. Gebrek aan bewijs leidde tot vrijspraak voor R. ten aanzien van de partij wapens. Hij moest wel tien maanden zitten voor bezit van een vuurwapen.