Straf geëist tegen oproepen tot geweld tegen Armeniërs op protestbijeenkomst in Almelo

ALMELO - Officier van justitie Gerdiene Dankers heeft deze vrijdag 80 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 52-jarige Ilhan A. Zij acht bewezen dat de Turk, tijdens een protestmanifestatie tegen het onthullen van een monument voor de genocide op tienduizenden Armeniërs, aanzette tot geweld tegen deze bevolkingsgroep. ,,Hij heet een grens overschreden.'' Zij vroeg de rechters 'een stevig signaal' af te geven.

Mede-organisator Ilhan A. sprak zondagmiddag 1 juni 2014 zeker 5.500 Turkse demonstranten uit het hele land toe op het volle Rembrandtveld in Almelo. Velen droegen folkloristische kleding, verwijzend naar het vroegere Ottomaanse rijk en wapperden Turkse vlaggen. Volgens buitenstaanders werd regelmatig het W-teken gemaakt, het handgebaar van de grijze wolven.

Militaristisch
Ilhan A. scandeerde tijdens een gedicht dat Karabach het graf van de Armeniërs zou worden. Volgens de aanklaagster riep hij dat op bijna militaristische toon. Daarvan werd door drie mensen later aangifte gedaan.

Rechtbankpresident Bert Stoové en zijn collega-rechters lieten een halve minuut uit een YouTube-film met de gewraakte uitspraak zien. Ilhan A. erkent dat hij die woorden uitsprak, in een emotionele toespraak.

Geen spijt
Hij zei zich niet te richten tegen de Armeniërs in ons land, maar te verwijzen naar de oorlogssituatie in Karabach. Dat is, in zijn visie, Turks grondgebied dat door Armeniërs is bezet. ,,Ik weet wat ik heb gezegd, ik heb geen spijt.''

Officier van justitie Dankers vond dat de grijze Hagenaar een vuurtje bij een al veel langer aanwezig kruitvat hield. Militaristische muziek, zoals een Ottomaanse veroveringsmars en folkloristische kledij zouden dat versterken, vond zij. Volgens de verdediging speelt de muziekband ook bij voetbalwedstrijden en besnijdenissen.

Niet als haat bedoeld
President Stoové citeerde uit twee slachtoffer-verklaringen, waarin twee voormannen van Armeense organisaties aangeven zich bedreigd, aangeslagen en gegriefd te voelen. Stoové: ,,Kunt u zich voorstellen dat Armeniërs zich niet prettig voelen?''. ,,Mijn woorden zijn niet als haat of aanval bedoeld'', antwoordde A. ,,Ik vond het nodig omdat de Armeniërs een monument kregen voor genocide die niet heeft plaats gevonden. We leven in een democratisch land.'' De aanklaagster gelooft daar niets van. ,,Het wordt cru geroepen en heeft niks te maken met vrijheid van meningsuiting.''

Blanco strafblad
Ilhan A. heeft een blanco strafblad, de Turkse en Nederlandse nationaliteit en is werkloos. Hij en zijn advocaat Peter Plasman vinden dat vrijspraak moet volgen. ,,Het Openbaar Ministerie heeft geen zaak. Mijn cliënt wees slechts op de oorlogssituatie in Karabach'', aldus de raadsman. Plasman wees erop dat twee groeperingen lijnrecht tegenover elkaar staan: Armeniërs die wijzen op de genocide, ruim een eeuw geleden en Turken die die volkerenmoord ontkennen. Bij de aftrap van de strafzaak stelde president Stoové dat de rechtbank daarover geen oordeel geeft.
In zijn laatste woord sprak A. zijn geloof in de rechtvaardigheid van de rechtbank uit.

Vonnis: 17 maart.