Straffen tot drie jaar in zaak-Joos

De rechtbank in Amsterdam heeft de strategie van het Openbaar Ministerie in de zaak Anja Joos scherp veroordeeld. Een hoofdverdachte werd tot achttien maanden cel veroordeeld, terwijl zeven jaar was geëist. De rechter noemde deze uitkomst hoogst onbevredigend. De andere hoofdverdachte kreeg drie jaar gevangenisstraf.

De twee hoofdverdachten werden beiden vrijgesproken van doodslag. Mohammed G., de man die bekende Joos geschopt te hebben terwijl ze op de grond lag, kon slechts veroordeeld worden wegens openlijke geweldpleging, omdat er geen zwaardere aanklacht in de tenlastelegging was geformuleerd.

Het betreft volgens de rechter geen vormfout, maar een bewuste keuze van het OM, die consequenties heeft voor de strafoplegging. De rechter noemde deze gang van zaken 'nauwelijks uit te leggen aan niet-juristen'.

In het oordeel over de andere verdachten was de rechter hard. Hij woog de grote maatschappelijkeonrust die geweld op straat teweegbrengt zwaar mee.

Sai¨d B. (17), die Joos onderuit schopte, werd conform de eis tot drie jaar veroordeeld. De rechter acht zijn betrokkenheid bewezen bij zware mishandeling met de dood tot gevolg. B. is ondanks zijn minderjarige leeftijd volgens het volwassenrecht gestraft.

Vier verdachten werden tot twaalf en negen maanden cel veroordeeld omdat zij als groep een bijdrage aan de mishandeling van Joos hebben geleverd. Tegen hen was twaalf maanden celstraf geeist, net als tegen twee andere verdachten die werden vrijgesproken.

De familie van B. reageerde geschokt op het vonnis. Zijn advocate zegt verbaasd te zijn dat haar cliënt als volwassene is berecht. B. zal waarschijnlijk tegen het vonnis in beroep gaan.

Ook het OM gaat tegen de uitspraak in beroep, zegt woordvoerster Dop Kruimel. Er was volgens haar geen sprake van een fout in de tenlastelegging. Toch is het waarschijnlijk dat in de zaak tegen G. een andere strategie gekozen zal worden. De procedure bij hoger beroep biedt de mogelijkheid de tenlastelegging te veranderen.