Supporters bestraft voor dragen 1312

Op dinsdag 4 januari zijn drie personen veroordeeld voor het dragen van een T-shirt met daarop de cijfercombinatie 1312. Zij zijn veroordeeld tot een boete van 330 euro of een gevangenisstraf van 6 dagen. De drie zijn in beroep gegaan.

Eerder dit jaar werden de drie personen opgepakt, omdat ze 1312 op hun shirt droegen. Volgens de politie is dit een beledigende cijfercombinatie, verwijzend naar ACAB. De rechter stelde het OM in het gelijk en zag ook een duidelijke link tussen de cijfers en de letters.

Advocaat Peter Plasman zei eind april bij AT5 nog dat hij het niet snel zag gebeuren dat de supporters veroordeeld zouden worden. Hij achtte de kans klein dat het hof kan aantonen dat de cijfers ACAB betekenen. Op dit moment gaat de zaak naar een hogere rechter die hier vervolgens een uitspraak over gaat doen. De advocaat van de drie supporters, Christian Visser, heeft ons laten weten dat hij het hoger beroep met vertrouwen tegemoet ziet.

Het zou voor voetbalsupporters geen goede zaak zijn dat de politie in deze zaak gelijk krijgt. Wanneer een cijfercombinatie al beledigend is voor de politie dan lijkt het hek van de dam. Supporters die al jaren onterecht hard en onjuist worden aangepakt door de politie kunnen er dan nog een schepje bovenop verwachten. Een situatie die onwenselijk is en waar hopelijk de hogere rechter ook de problematiek van inziet.