Tegenstrijdende verklaringen in zaak-Joos

AMSTERDAM - De verklaringen van de acht verdachten in de zaak-Anja Joos staan in schril contrast met de getuigenis van een 27-jarige vrouw, die als 'kroongetuige' geldt in de zaak. Dat bleek maandag voor het gerechtshof in Amsterdam, waar de acht terechtstaan.

Het hof liet in september een reconstructie ter plaatse uitvoeren naar de gewelddadige dood van de 43-jarige Joos, die vorig jaar oktober tot aanzienlijke commotie leidde. Joos werd op 6 oktober achtervolgd door twee personeelsleden van een vestiging van supermarkt Dirk van den Broek in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp, die dachten dat de drugsverslaafde vrouw een blikje bier had gestolen. Dit bleek niet het geval.

Twee verhalen
Het hof bekeek maandag ter terechtzitting de videobeelden van de reconstructie. Tijdens de reconstructie heeft een aantal verdachten afzonderlijk van elkaar hun verhaal verteld. In grove lijnen komen die verhalen erop neer dat Joos nooit het middelpunt is geweest van een groep, waarvan een aantal leden geweld pleegde en de rest de zaak ophitste. De jongens bekennen op de plek des onheils, het Gerard Douplein, te zijn geweest, maar zeggen niet als groep te hebben opgetreden.

Dat was wel de ondubbelzinnige waarneming van de 'kroongetuige'. Zij heeft tijdens de reconstructie uitvoerig uit de doeken gedaan hoe zij, terwijl zij kwam aanfietsen, zag dat Joos zich van een groep 'opgewonden' jongens verwijderde. Toen Joos zich op enkele meters afstand van de groep bevond, werd er een terrasstoel naar haar gegooid. Joos gooide de stoel terug, aldus de getuige, en liep weer op de jongens af. Korte tijd later lag zij op de grond. Toen de getuige zag dat Joos vervolgens werd geschopt, is zij in allerijl de politie gaan waarschuwen.