Topambtenaar OC en W zat fout

DEN HAAG - Voormalig topambtenaar Jan Vrolijk van het ministerie van Onderwijs heeft zelf de valsheid in geschrifte in de Jamby-zaak in de hand gewerkt. Hij was het die opdracht gaf de problemen met het internetbedrijf van Adam Curry informeel op te lossen.

De drie lagere ambtenaren die dat moesten uitvoeren, werden mede daarom dinsdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken.

De Jamby-zaak achtervolgt het ministerie sinds 2000. Toen ging het departement in zee met Jamby. Het internetbedrijf zou helpen bij de ontwikkeling van Kennisnet, het computernetwerk voor de scholen in Nederland. Hoewel de contacten intensief waren en Jamby al veel werk verrichtte, werden geen afspraken op papier gezet.

Toen er uiteindelijk toch een deal van bijna 7 miljoen euro gesloten moest worden, greep directeur-generaal Hoger Onderwijs Vrolijk in: zo'n contract kan volgens de regels niet gesloten worden zonder open aanbestedingsprocedure. De samenwerking werd afgeblazen, maar vervolgens eiste Jamby een vergoeding voor de reeds gemaakte kosten.

Om het mislukken van de deal buiten de publiciteit te houden, en niet alsnog tegen de aanbestedingsregels aan te lopen, werd die vergoeding vervolgens in partjes uitbetaald, via een serie valse offertes en facturen, die van valse data werden voorzien.

Twee jaar later werd dit ontdekt. De ambtenaren die direct bij het vervalsen betrokken waren, werden vervolgd. Het OM eiste tegen het drietal geldboetes van 1000 tot 2000 euro.

In de motivatie voor hun vrijspraak maakt de rechtbank duidelijk dat justitie eigenlijk ook Vrolijk had moeten vervolgen. Zijn opdracht dat met Jamby moest worden afgerekend, heeft zijn ondergeschikten in de problemen gebracht. Het ministerie liet dinsdag weten na deze uitspraak geen stappen tegen Vrolijk te overwegen. Hij is sinds vorige week met pensioen.