Tot vijf jaar geëist tegen ladingdieven

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Groningen gevangenisstraffen van anderhalf tot vijf jaar geëist tegen drie ladingdieven.

Het trio zou op verscheidene plaatsen op grote schaal goederen uit opleggers hebben gestolen. Soms werden hele vrachtwagens meegenomen. De waarde van de buit bedraagt minstens enkele honderdduizenden euro's.

Het trio van 26, 23 en 41 jaar uit Eindhoven, Rotterdam en Geldrop richtte bovendien veel schade aan door op bedrijventerreinen de dekzeilen van een groot aantal vrachtwagens stuk te snijden om de lading op waarde te schatten. Bij een bedrijf in Nederasselt werd een vrachtwagen gestolen met een lading drank ter waarde van 150.000 euro. In Hardenberg werd voor bijna 100.000 euro aan sigaretten buitgemaakt. Een van de gedupeerde bedrijven gaf bij de politie aan al voor de twaalfde keer slachtoffer te zijn geworden van ladingdieven.

De 26-jarige hoofdverdachte in de zaak hoorde een celstraf van vijf jaar tegen zich eisen. De Eindhovenaar zou zich tussen 2002 en 2009 schuldig hebben gemaakt aan 24 diefstallen en pogingen daartoe. Het OM denkt een sterke zaak tegen hem te hebben. Zo maakte hij voor de diefstallen onbewust gebruik van een huurauto die was voorzien van een Track & Trace-systeem. Door de opgeslagen GPS-gegevens is in enkele gevallen precies na te gaan welk bedrijf de man heeft bezocht. Tegen de vermeende handlangers eiste de officier van justitie celstraffen van anderhalf en twee jaar.

Volgens advocaat Peter Plasman heeft het OM het recht niet om de hoofdverdachte te vervolgen. De zaak kwam aan het rollen toen er tijdens een verkeerscontrole een lijstje met gedupeerde bedrijven werd gevonden. Volgens de raadsman heeft de politie meer onderzoek gedaan naar de inzittenden van de auto dan op basis van een eenvoudige verkeerscontrole toegestaan is.

Het OM heeft de geëiste straffen mede laten afhangen van de grote schade die ladingdieven veroorzaken. Volgens de officier van justitie is uit onderzoek gebleken dat de transportsector jaarlijks zeker drie miljoen euro kwijt is aan deze vorm van criminaliteit. Eind 2009 werd een landelijke officier van justitie aangesteld om ladingdiefstal te bestrijden.

De rechtbank doet op 7 maart uitspraak.