Tot zeven jaar cel geëist in zaak-Joos

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam zeven jaar celstraf geëist tegen de 19-jarige M.G. wegens doodslag van Anja Joos. Het OM beschouwt hem als de hoofdverdachte in de zaak rond de 43-jarige vrouw, die vorig jaar oktober werd geschopt en geslagen op het Amsterdamse Gerard Douplein en aan haar verwondingen overleed.

Tegen de enige minderjarige verdachte S.B. (17) eiste het OM drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De overige zes verdachten hoorden een jaar cel tegen zich eisen.

Hoofdverdachte G. gaf donderdag voor de rechtbank als enige toe de vrouw te hebben geschopt toen ze op de grond lag. De andere zeven verdachten zeiden niet direct betrokken te zijn geweest bij het schoppen en slaan.

Volgens de verklaringen van de verdachten tijdens de zitting renden twee medewerkers van een Dirk van den Broek-filiaal achter Joos aan omdat ze dachten dat ze een blikje bier had gestolen. De overigen, jongeren tussen de 17 en 20 jaar oud, renden achter hen aan.

Vooral uit nieuwsgierigheid, zo verklaarden de meesten voor de rechtbank. Sommigen zeiden te ver van de plek te hebben gestaan om precies te zien wat er zich afspeelde.