Twaalf jaar cel voor ‘afknallen’ Amstelveense agente

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft Franklin F. donderdag voor de tweede keer veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij schoot op 9 juli 2008 de Amstelveense politieagente Gabriëlle Cevat dood. Haar familie reageert teleurgesteld.

Op de bewuste zomeravond was de dronken F. op weg om zijn ex-vriendin te vermoorden. Met een geladen pistool reed hij naar haar woning. Cevat, die op dat moment in burger was, hield hem staande toen zij een slingerende auto zag. Toen beiden uitstapten, schoot F. Cevat haar vrijwel direct neer. Bij aankomst bij de woning van zijn ex bleek zij niet thuis.

De 51-jarige F. was vorig jaar al veroordeeld tot dezelfde straf wegens doodslag, en poging tot en voorbereiding op moord. Het OM had in het hoger beroep een straf van vijftien jaar en tbs geëist. Het hof achtte echter niet bewezen dat F. met voorbedachten rade handelde. Peter Plasman, advocaat van F., was ‘overall tevreden’. Dat gold niet voor de nabestaanden van de Amstelveense Cevat. Zij waren teleurgesteld, omdat F. volgens hen ‘willens en wetens een agente afknalde’.