Van enkele tonnen tot ruim anderhalf miljoen euro

AMSTERDAM - De 25-jarige Nadir A. heeft bij de staat een schadeclaim van ruim 1,6 miljoen euro ingediend. A. werd in maart vrijgesproken van betrokkenheid bij de Hofstadgroep, het terreurnetwerk rond Mohammed B. , de moordenaar van Theo van Gogh.

De eveneens vrijgesproken 28-jarige Rachid B. heeft een claim van 210.000 euro ingediend, waarvan 100.000 voor gederfde inkomsten. Voor de immateriële schade heeft zijn advocate Heleen Bos driemaal het standaardbedrag gehanteerd.

Ook Hennie Wansink, raadsman van A., vindt dat zijn cliënt beduidend meer mag rekenen dan anderen die onterecht in voorlopige hechtenis hebben gezeten.

Hij wijst erop dat het proces r 'zeer veel media-aandacht heeft getrokken en dat het voor cliënt onmogelijk is om weer anoniem in de samenleving terug te keren'. Wansink meent dat het 'zeer lastig is van het stigma terrorist af te komen, ook al is men vrijgesproken'.

Volgens Wansink is A. gedwongen te verhuizen, om ooit weer aan een normaal bestaan toe te komen. In zijn schadeclaim vraagt hij 150.000 euro om een nieuwe woning te kunnen kopen of te huren en zijn verhuizing te kunnen financieren.

A., ongeschoold arbeider, is door zijn arrestatie zijn baan kwijtgeraakt en heeft geen nieuwe werkgever kunnen vinden. Ook krijgt hij geen uitkering. Wansink vreest dat zijn cliënt nooit meer aan de slag komt. Al met al komt hij tot een salarisderving van circa 960.000 euro. Ook brengt hij de staat gemist pensioen in rekening (93.600 euro). Het voorarrest van A. duurde 315 dagen. Volgens Wansink moet die tijd vergoed worden met 460.600 euro. De normale dagvergoedingen komen neer op zeventig tot 95 euro per dag.

Ook de vrijgesproken Zakaria T. heeft een claim van onbekende hoogte ingediend. De raadsman van het vierde vrijgesproken Hofstadgroeplid, Mohammed el B., was gisteren niet bereikbaar.

Gisteren werd bekend dat de financiële sancties tegen een aantal leden van de Hofstadgroep zullen worden versoepeld, omdat ze niet meer in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien. Dat hebben de ministers Gerrit Zalm (Financiën) en Ben Bot (Buitenlandse Zaken) besloten. De negen veroordeelde leden mogen sinds twee maanden geen zaken meer doen met banken en niet meer beleggen of verzekeringen en leningen aangaan. (ANP)

Drie van de vier ex-verdachten werden door justitie als meelopers van het terreurnetwerk beschouwd. De strafeisen luidden 15 en 21 maanden. Z.T. werd een grotere rol toegedicht, hij hoorde vijf jaar eisen. De rechtbank vond het bewijs tegen alle vier onvoldoende. De door de rechtbank veroordeelde verdachten moeten nog in hoger beroep terechtstaan.