Van getuige tot dader

AMSTERDAM - Opwinding bij het hof. Tijdens de beroepszaak van drie verdachten van een overval bekende een getuige gisteren spontaan dat hij óók bij de overval betrokken was.

''De vorige keer heb ik niet de waarheid gesproken. Ik was bang voor de gevolgen. Daar heb ik spijt van.''

De 22-jarige Jaafar L. zei het duidelijk. Nadat hij op zijn rechten als verdachte van meineed was gewezen, ging hij verder. ''De inbraak, daar was ik bij. En niet verdachte Said. Ik kreeg te horen dat geld te verdienen was. Zonder erbij na te denken ben ik meegegaan naar een woning vlak bij de RAI. Ik hoorde dat niemand thuis was en dat iemand de sleutel had.''

Die 'inbraak' was een overval vorig jaar augustus op de woning van een winkelier in de Maasstraat. De bloemenman, die naast zijn winkel woont, had de sleutel van zijn zaak in goed vertrouwen aan een werknemer gegeven. Die sleutel belandde bij de buurman van de werknemer, die het wel een goed idee vond de kluis leeg te halen. Zo geschiedde.

Toen de bloemenman, anders dan de inbrekers dachten, thuis was, moest hij onder schot de kluis openen. Daar lag liefst twee ton, omdat de bloemenman vanwege de ziekenhuisopname van zijn vrouw geen tijd had gehad de omzet van zijn winkels naar de bank te brengen.

De rechtbank veroordeelde de broers Said B. en Abdelilah B. en Ezat Y. tot maximaal 42 maanden. Alleen de laatste verdachte zit nog vast, omdat het hof de broers na twee maanden gevangenschap voorlopig vrijliet. De ondernemer zag slechts 45.000 euro van het gestolen geld terug.

Gisteren zou het hof een lange rij getuigen horen, maar dat was snel afgelopen toen de door Saids advocaat, Peter Plasman, opgeroepen Jaafar met zijn bekentenis kwam.

Toen was het voor het hof genoeg. ''Het lijkt me goed dat u met een advocaat praat voordat u verder gaat,'' zei voorzitter Wagenmakers. Daar was advocaat-generaal Van der Werf het geheel mee eens: ''Meneer heeft zichzelf ernstig in verlegenheid gebracht. Maar het valt te prijzen dat hij alsnog de waarheid vertelt.''

Jaafar wilde nog even weten hoe het verder zou gaan. ''Dat is moeilijk, maar ik kan u vertellen dat meneer Y. al een jaar in hechtenis zit voor het delict dat u nu bekent,'' antwoordde Wagenmakers, die eraan toevoegde dat Jaafar naar een politiebureau zou worden gebracht. Dat de student communicatie volgende week nog wat tentamens had willen maken, maakte op het hof geen indruk: ''Dat klinkt wat flauw, maar dat had u op de dag van de overval moeten bedenken.''