Verdachte Cevatzaak neemt 'volle verantwoordelijkheid'

AMSTERDAM - Franklin F., de 48-jarige verdachte van de moord op Gabrielle Cevat op 9 juli 2008, neemt de volle verantwoordelijkheid voor de dood van de politieagente. 'Ik wil niets van me afschuiven. Ik ben schuldig.'

Dat heeft hij dinsdag verklaard voor de rechtbank in Amsterdam.

Pieter Baan Centrum
De rechtbank besloot na afloop van de zitting dat F. opnieuw moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, omdat hij nu voor het eerst bereid is geweest een verklaring af te leggen over de gebeurtenissen op die fatale dag. Tot nu toe beriep F. zich steeds op zijn zwijgrecht. Hij wilde alleen rechtstreeks met de rechter spreken. Hij had geen zin om tegenover veel mensen hetzelfde verhaal te vertellen, die het volgens hem wellicht ook nog eens zouden verdraaien.

Het Pieter Baan Centrum meent dat er na het doorbreken van het zwijgrecht door F. mogelijkheden zijn om nader en zorgvuldiger te rapporteren dan tot nu toe het geval was. Het gaat dan vooral over de toerekeningsvatbaarheid van F. F zegde toe aan zo'n onderzoek mee te zullen werken. De rechtszaak is voor onbepaalde tijd geschorst.

Schot
F. kan zich naar eigen zeggen niets herinneren van het fatale schot. Hij zei dat hij een schim op zich zag afkomen en dat hij niet wist of het een man of een vrouw was. ‘Ik was verrast. Het ging heel snel. Ineens viel er een schot. Ik heb niet geschoten, maar het kwam wel uit mijn hand. Het wapen is in een reflex afgegaan', aldus F.

De verdachte wist niet dat de politieagente hem had gevolgd en haar auto naast die van hem had geparkeerd. Hij zei erg dronken te zijn geweest van de driekwart liter wodka die hij had gedronken.

Ruggengraat
F. bedreigde zijn ex-vriendin geregeld. Hij was die dag door haar zwager gebeld met de mededeling dat die zijn ruggengraat zou breken. Hij had daarop het pistool gepakt dat hij al negen jaar in zijn nachtkastje bewaarde, naar eigen zeggen om zich te beschermen. Hij reed naar het huis van zijn voormalig schoonouders met het idee de zwager daar te treffen.

Die bleek er echter niet te zijn. Toen zijn ex-schoonvader hem vervolgens niet binnenliet, schoot F. twee keer op de deur van het huis. Om ‘rotzooi’ te maken, verklaarde hij voor de rechtbank. ‘Niet om hen verwonden.’ Daarna was hij naar het huis van zijn ex-vriendin in Amstelveen gereden.

Beneluxlaan
Cevat, die op weg was naar haar nachtdienst, had F. met hoge snelheid en slingerend over de Beneluxlaan zien rijden. Ze was hem gevolgd, had ze de meldkamer laten weten. F. kan heel gedetailleerd vertellen over wat er die avond was gebeurd, maar van het essentiële moment, het schieten op de politieagente, kan hij niets verklaren. ‘Het ging heel snel. Ik heb niets gezegd en niets gehoord.Ik heb niet aan de trekker gedacht. Ik was geschrokken. Het gebeurde.'

Voor de behandeling van de strafzaak tegen F. heeft de rechtbank twee dagen uitgetrokken.

De familie van de doodgeschoten hoofdagente Gabriëlle Cevat heeft vol ongeloof, woede en frustratie gereageerd op de verklaring van verdachte Franklin F. Ze hebben het idee dat hij liegt en zien zijn verhaal als een ‘ingestudeerd toneelstuk’, aldus Richard Korver, advocaat van de nabestaanden.

Na het spreekrecht van de familie barstte F. in tranen uit. 'Dit heeft me diep geraakt. Ik zit hier met een hart vol pijn. Ik voel schaamte, verdriet, schuldgevoel en respect voor de familie. Dit had nooit mogen gebeuren.'