Verdachte moord Cevat blijft zwijgen

De 49-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij hoofdagente Gabriëlle Cevat om het leven heeft gebracht, blijft zwijgen. Justitie deed maandag tijdens de zogeheten pro-formazitting een oproep aan Franklin F. en zijn advocaat om toch vooral met een verklaring te komen.

„In het dossier zit een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten. Dat vraagt om een verklaring. Niet alleen voor het dossier, maar ook voor de samenleving, de politieorganisatie en de nabestaanden”, zei officier van justitie Karin Gerritsen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt F. van moord dan wel doodslag op de hoofdagente. De jonge vrouw werd op de late avond van 9 juli van dit jaar in Amstelveen doodgeschoten toen zij de man aansprak op zijn rijgedrag. Zij was op dat moment in burger en op weg naar het politiebureau om een nachtdienst te doen. Volgens justitie had F. ook plannen om zijn ex-vriendin om het leven brengen en had hij eerder die avond op de voordeur van haar ouders geschoten.

F.'s advocaat Peter Plasman kon maandag niet zeggen of zijn cliënt een verklaring gaat afleggen. Hij verwacht dat hij voorlopig een beroep blijft doen op zijn zwijgrecht. Overigens denkt de raadsman dat er te weinig bewijs is om de verdachte verantwoordelijk te houden voor moord.

„Het lijkt er op basis van getuigenverklaringen sterk op, dat hij in een beweging heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn kenmerken voor doodslag”, aldus Plasman.

Tijdens de zitting bleek dat F. het vaker aan de stok heeft gehad met de politie. Door zijn kwade dronk kan hij volgens de raadsman nogal eens gaan schelden. Plasman zei echter dat er ook positieve ervaringen zijn geweest met de politie. Zo zou zijn cliënt eens een pen cadeau hebben gedaan aan een agent. De advocaat verzocht de rechtbank dit geval op te nemen in het reeds lijvige dossier, aangezien volgens hem nu onterecht het idee wordt gewekt dat F. een hekel heeft aan de politie.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting op 13 en 14 januari plaats.