Verdachte oplichting blijft vast

ROTTERDAM – De van grootschalige oplichting verdachte Ralph K. uit Capelle aan den IJssel blijft vastzitten tot de inhoudelijke rechtszaak over drie maanden plaats zal vinden.

Daarmee is zijn voorlopig hechtenis na negentig dagen opnieuw verlengd. De rechtbank van Rotterdam achtte donderdag K.’s vluchtgevaar daarvoor een goede grond.

De 45-jarige zakenman K. wordt ervan verdacht in twee jaar tijd meer dan 175 mensen via het afsluiten van extra hypotheken ruim 5 miljoen gulden afhandig te hebben gemaakt. Hem worden onder andere verduistering, oplichting, het aan nemen van een valse hoe danigheid en witwassen ten laste gelegd.

De officier van justitie verweet K. donderdag gelden van anderen te hebben rondgepompt in zijn bedrijven, terwijl hij wist dat het niet goed kon gaan. Bovendien zouden de gelden gebruikt zijn als financiering van zijn privé-uitgaansleven. „Verdachte wilde groots leven en als een succes volle zakenman en rijke weldoener voor zijn gemeenschap door het leven gaan. Mede op grond van recente mail naar eerdere slachtoffers, acht ik naast vluchtgevaar recidivegronden aanwezig om hem niet op vrije voeten te laten.”

Advocaat mr. J. P. Plasman achtte dat laatste zeker niet voldoende onderbouwd, aangezien de verdachte zijn slachtoffers slechts advies gaf over hoe te handelen in beleggingen op de Dow-Jones om van hun schuldenlast af te komen.

De rechter achtte de kans op recidive onvoldoende aangetoond om K. vast te houden, maar vond dat de kans op vluchten door K. wel aanwezig is.