Verdachten Hooge Zwaluwe vrij

ROTTERDAM - Alle verdachten van de moord op No Surrender-captain Brian Dalfour (47) en Macedoniër Muljaim Nadzak (34) in Hooge Zwaluwe komen vrij.
De rechtbank in Breda heeft de voorlopige hechtenis van de zes geschorst. Het gaat om vijf Belgen van wie er vier van Marokkaanse en één van Nederlandse komaf zijn en de uit Suriname afkomstige Roy O. De zes zaten sinds het bloedbad in oktober vorig jaar vast.

De twee hoofdverdachten – Samir T. en Michael H. – worden uitgeleverd aan België waar zij nog een straf moeten uitzitten. De anderen moeten zich wekelijks melden bij de reclassering en beschikbaar blijven voor het onderzoek.

Reconstructie van de moord
De beslissing is gezien de ernst van de feiten zeer opmerkelijk. Eind deze maand wordt een reconstructie van de moordpartij gehouden waarbij een tipje van de sluier in het complexe dossier moet worden gelicht.

Volgens advocaat Arthur van der Biezen, raadsman van Samir T., is de schorsing “een flinke tik op de vingers van het OM”. Van der Biezen: “Dit proces loopt veel te traag. We hebben een jaar lang niets kunnen doen en nauwelijks dossierstukken gekregen. Zelfs het einddossier is nog niet beschikbaar, terwijl er binnenkort een reconstructie komt. De rechtbank heeft klaarblijkelijk het privébelang laten prevaleren boven het strafvorderlijk belang. Dat is bijzonder in zo’n zaak.”

Tegenstrijdige verklaringen
Wat er precies gebeurde in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe, wordt mogelijk nooit duidelijk. De verdachten leggen stuk voor stuk zeer tegenstrijdige verklaringen af. De Belgen, die beweren dat zij destijds ongewapend naar Hooge Zwaluwe kwamen, zouden een partij cocaïne bij Dalfour en Nadzak willen afnemen. Volgens justitie was het Roy O. die het rendez-vous regelde, wetende dat de bijeenkomst op een ripdeal zou uitdraaien. O. zegt dat hij vreesde voor zijn leven omdat zijn eigen mannen een prijs op zijn hoofd zouden hebben gezet.

In de polderwoning liep het volledig mis. Dalfour en Nadzak deden zich voor als politiemannen, werkten de Belgen schreeuwend tegen de grond en knevelden de mannen. Samir T. kon zich uit zijn tieraps bevrijden en wist ook de andere Belgen los te maken. Wie Dalfour en Nadzak uiteindelijk doodschoot, is onduidelijk.