Verdachten moord Wijchen niet vrij

ARNHEM - Twee van de vijf verdachten van de moord op een man in Wijchen in de nacht van 11 op 12 april komen voorlopig niet vrij. Verzoeken daartoe van hun advocaten Baggen en Plasman leden woensdag bij de rechtbank in Arnhem schipbreuk.

De mannen speelden, denkt officier van justitie Van Veen, een rol bij de martelgang die uiteindelijk tot de dood van het slachtoffer leidde. Deze had een relatie met de ex-vrouw van de hoofdverdachte. Die ging 11 april 's avonds naar de woning van de man met zijn zoon – tevens zoon van de vrouw van het slachtoffer – en een broer van zijn ex-vrouw, plus twee anderen.

De Wijchenaar is in de woning bewerkt met een stroomstootwapen. Bovendien is hij tal van keren gestoken en gesneden met een mes, onder meer in borst, buik, armen, rug, hals en handen, voordat hij buiten de woning uiteindelijk de geest gaf.

De vader, zijn zoon en de broer van de vrouw zitten nog altijd vast in verband met het delict. Volgens de advocaten hadden de zoon en zwager nauwelijks bijgedragen aan het geweld dat tot de dood van de Wijchenaar leidde. Daarom bepleitten zij hun vrijlating, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. De rechtbank vindt het belang dat de samenleving heeft bij hun hechtenis echter groter dan het belang van hun eigen vrijheid.

De hoofdverdachte was er gisteren niet. Binnenkort wordt besloten of hij naar het Pieter Baan Centrum moet voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid.

De verwachting is dat de zaak pas in de loop van volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld.