Vervolg strafzaken vuurwerkramp begin volgend jaar

ARNHEM - De strafzaken rond de vuurwerkramp in Enschede krijgen eind januari een vervolg voor het gerechtshof in Arnhem. Deze liepen eind november vertraging op doordat het hof werd gewraakt en nieuwe rechters moesten worden aangesteld die de zaken gaan behandelen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Rudi Bakker en Willie Pater, directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, is in principe begin maart voorzien. Het hof behandelt in diezelfde periode ook het hoger beroep tegen De V., die verdacht wordt van brandstichting op het terrein van het vuurwerkbedrijf. Dat maakte een woordvoerster van het hof maandag bekend.

Op de ochtend van 24 januari vindt de regiezitting plaats in de zaak tegen beide directeuren, de middag is ingeruimd voor de regiezitting van De V. De advocaten van Bakker en Pater, J. Plasman en G. Meijers, hadden aangedrongen op een parallele behandeling van de strafzaken. Zij verwachten dat feiten die tijdens de rechtszaak tegen De V. boven tafel kunnen komen, van belang kunnen zijn voor hun cliënten.

Het hof in Arnhem had in november al een begin gemaakt met beide strafzaken, maar Plasman diende met succes een wrakingsverzoek in. De zogenoemde wrakingskamer was het met hem eens dat het hof de schijn gewekt zou kunnen hebben bevooroordeeld te zijn.

In een tussenarrest stelden de rechters namelijk dat er bij S.E. Fireworks ‘zeer zwaar vuurwerk’ heeft gelegen. Plasman vond die stelling te voorbarig, omdat het hof nog moest onderzoeken wat er precies lag opgeslagen.

Bakker en Pater werden in april door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot zes maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens overtreding van de milieuvoorschriften en illegale handel in vuurwerk. Zij werden vrijgesproken voor brand door schuld.

De rechtbank oordeelde in augustus dat De V. verantwoordelijk was voor het aansteken van het eerste vlammetje op het terrein van S.E. Fireworks dat leidde tot de vuurwerkramp. Hij kreeg vijftien jaar celstraf opgelegd. De vuurwerkramp op 13 mei 2000 kostte aan 22 mensen het leven en honderden slachtoffers raakten gewond. Woonwijk Roombeek werd volledig verwoest.