Voorwaardelijke celstraf voor Maurice de Hond

De rechtbank in Amsterdam heeft Maurice de Hond vandaag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Volgens de rechtbank is De Hond schuldig aan het plegen van smaad, door 'klusjesman' Michael de J. diverse keren in het openbaar als dader van de Deventer moordzaak te noemen.

De man die is veroordeeld voor de moord op de Deventer weduwe Wittenberg, Ernest Louwes, zit volgens De Hond onterecht in de gevangenis.

De rechter koos voor een voorwaardelijke celstraf in plaats van een taakstraf, zoals het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd. Samen met een proeftijd van twee jaar vindt de rechtbank dat voldoende afschrikwekkend. De Hond is te ver doorgeschoten, aldus de rechter. ,,De Hond heeft duidelijk grenzen overschreden om aandacht voor zijn acties te genereren.''

De rechtbank noemde het wel begrijpelijk dat de opiniepeiler zich zo inzet om een, in zijn ogen, onschuldig persoon vrij te krijgen, maar de manier waarop brengt te veel schade toe. Hij had de eer en goede naam van de klusjesman daarbij niet hoeven ,,aanranden'', aldus de rechter.

De Hond schakelde diverse media in, schreef op zijn weblog en bracht een pamflet uit waarin hij het van de daken schreeuwde dat de klusjesman en niet Ernest L. de weduwe Wittenberg heeft omgebracht.