Vrijspraak ex-neuroloog moet blijven staan

DEN HAAG - De vrijspraak van voormalig neuroloog Ernst Jansen is terecht. De Hoge Raad hoeft de uitspraak in hoger beroep van vorig jaar niet te vernietigen. Dat schrijft de advocaat-generaal dinsdag in zijn advies aan de Hoge Raad. Half mei volgt waarschijnlijk de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie was juni vorig jaar in cassatie gegaan tegen de vrijspraak van de voormalig neuroloog. In hoger beroep was hij vrijgesproken, nadat hij in eerste aanleg tot drie jaar cel was veroordeeld.

Jansen moest zich voor de rechter verantwoorden voor medische missers eind jaren negentig. De strafzaak is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De neuroloog vertelde meerdere patiënten dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer of de spierziekte ALS, en schreef ze zware medicatie voor. Het bewijs voor die ziektes was echter flinterdun of zelfs niet aanwezig. Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon het gerechtshof dat niet meer toetsen. Dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde, kon volgens het gerechtshof niet bewezen worden.

Een vrijspraak die is gegeven omdat de rechter niet overtuigd is , kan door de Hoge Raad alleen in uitzonderlijke gevallen vernietigd worden. Volgens de advocaat-generaal is dat in dit geval niet zo en daarom verwerpt hij de stelling van het OM dat Jansen vanwege de op hem rustende zorgplicht ‘geacht’ moet worden met opzet te hebben gehandeld.