Vrijspraak oud-voorman extreem rechtse partij Smit

DEN HAAG - Oud-politicus Michiel Smit krijgt geen straf voor het verspreiden van flyers met de kop Waardebon Gratis naar Marokko. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was de tekst op het pamflet een belediging van een groep mensen. Het hof in Den Haag bepaalde woensdag anders.

De oud-voorman van de extreem rechtse partij Nieuw-Rechts verspreidde in juli 2006 samen met drie andere mannen de pamfletten in een wijk in Maassluis waar veel Marokkanen wonen. De reden was de verstoring van een buitenspeeldag door Marokkaanse jongeren. De makers van de flyer vonden dat er te zacht was opgetreden tegen de relschoppers. In het pamflet werd Marokkanen een enkele reis naar hun vaderland aangeboden. Burgemeester Koos van Karssen van Maassluis deed aangifte.

De rechtbank in Rotterdam sprak Smit eerder ook al vrij. Het OM eiste in hoger beroep een boete van 500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken tegen Smit. Ook de andere drie verdachten, tegen wie het OM een boete van 500 euro had geëist, krijgen geen straf. Volgens het hof is de inhoud van het pamflet niet discriminerend. „Het is meer een kennelijk ludiek optreden naar aanleiding van de ordeverstoring.”

Nieuw-Rechts is in december 2007 opgeheven. Smit had een zetel met die partij in de gemeente Lansingerland. Hij moest die opgeven omdat hij niet in die gemeente woonde. Daarvoor had Smit een zetel in de Rotterdamse gemeenteraad. Eerst als raadslid voor Leefbaar Rotterdam. Na een conflict met die partij ging hij als eenmansfractie verder.