VUmc verbaasd over uitspraken advocaat

Het VUmc is verbaasd over uitspraken van advocaat Peter Plasman donderdagavond in Nieuwsuur over het strafrechtelijk onderzoek naar het omstreden televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood. Een woordvoerder van het VUmc zegt vrijdag dat er voor zover bij het ziekenhuis bekend nog helemaal niemand als verdachte is aangemerkt.

"We hebben ook nog geen uitnodigingen voor gesprekken met justitie gehad", laat een woordvoerder weten. "Je kunt je dus wel voorstellen dat we verbaasd waren over wat de advocaat zei."

Plasman, die gedupeerde patiënten bijstaat, zei onder meer dat hoofd van de spoedeisende hulp Jaap Bonjer en bestuursvoorzitter Elmer Mulder door justitie als verdachten worden gezien in de zaak. De officier van justitie zou hem hebben laten weten dat momenteel nog volop verdachten en getuigen worden gehoord.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam kon vrijdagmiddag bevestigen noch ontkennen of de officier van justitie tegenover de raadsman namen van verdachten heeft genoemd. De betreffende officier is met vakantie. "Ik weet wel dat er nog geen gesprekken met medewerkers van het ziekenhuis hebben plaatsgevonden."

Woensdag overleggen justitie, politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg over wie in het onderzoek gehoord gaan worden en in welke hoedanigheid. Volgens de zegsman van het OM wordt pas dan formeel bepaald wie als verdachte wordt aangewezen en wie als getuige. "Het zou kunnen dat de officier al tegen meneer Plasman heeft gezegd wie justitie als verdachten ziet, maar dat kan ik nu niet nagaan."

Over de serie met verborgen camera's barstte in februari een storm aan kritiek los toen bekend werd dat een meisje tijdens een gesprek met een kinderarts zonder toestemming was gefilmd. Zender RTL besloot daarop de eerste aflevering al een dag later uit te zenden. Weer een dag later werd besloten de rest van de serie te schrappen.

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) sprak eerder al in scherpe bewoordingen haar afkeuring uit over het programma. Vrijdag wilde ze na afloop van de ministerraad niet vooruitlopen op eventueel ontslag van verantwoordelijken. "Voor mij is er maar een organisatie, het VUmc. Hoe ze het intern regelen interesseert me niet, ze moeten het zo regelen dat de wet wordt nageleefd."