VUmc verdacht van schenden medisch geheim

Het VU medisch centrum in Amsterdam en productiebedrijf Eyeworks van Reinout Oerlemans worden verdacht van het schenden van het medisch beroepsgeheim. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het productiebedrijf ook van het heimelijk maken van opnames. Het OM benadrukte vandaag dat de bedrijven VUmc en Eyeworks verdacht zijn. 'Dat betekent niet automatisch dat ook de leidinggevenden of werknemers verdacht zijn.'

RTL besloot op 24 februari de serie met patiënten op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis na één aflevering te stoppen. De eerste en enige aflevering is op donderdag 23 februari uitgezonden. Het VUmc kreeg veel kritiek nadat was gebleken dat niet alle gefilmde patiënten vooraf om toestemming was gevraagd. Het ziekenhuis vroeg RTL daarop de serie '24 uur: tussen leven en dood' stop te zetten. Een aantal mensen deed aangifte.

Het OM zet het strafrechtelijk onderzoek voort. Daarbij worden vertegenwoordigers van beide organisaties als getuigen gehoord. 'Het OM heeft in het onderzoek geen natuurlijke personen als verdachte gehoord en aangemerkt', aldus justitie in een verklaring.

Voor de opnames had producent Eyeworks 35 camera's opgehangen in het ziekenhuis. In totaal kwamen er meer dan 500 reacties binnen naar aanleiding van de heimelijke opnames. Een aantal patiënten heeft aangifte gedaan tegen het ziekenhuis.

Advocaat Peter Plasman, die negen gedupeerden vertegenwoordigt, zei vorige week nog dat hij te horen had gekregen dat ook een aantal leidinggevenden van het ziekenhuis verdachte zou zijn. Woensdag zei hij verbaasd te zijn over het feit dat vooralsnog slechts de twee organisaties als verdachte worden beschouwd. 'Als het daarbij blijft, vinden we dat te beperkt.' Hij heeft ook aangifte gedaan tegen de voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, tegen de chef van de afdeling spoedeisende hulp en tegen alle bij de schendig van het beroepsgeheim betrokken personen.

Het VUmc liet weten de stappen en het onderzoek van het OM af te wachten. Justitie zal de komende tijd met een aantal medewerkers spreken. Ze benadrukt dat de medewerkers als getuige zullen worden gehoord en niet als verdachte. 'Het OM moet vooraf aangeven of ze mensen als getuige of als verdachte wil horen. Die hebben verschillende rechten', aldus de woordvoerster.