Waarom wordt Linda de Mol vandaag gehoord?

Kandidaat drukte 'per abuis' op rode knop en liep miljoenen mis

Stel, je staat naast Linda de Mol in de finale van het tv-spel Miljoenenjacht. Na lang wikken en wegen besluit je toch níet te gaan voor het riante aanbod van de bank (125 duizend euro), maar speel je door voor de hoofdprijs van 5 miljoen. In alle consternatie druk je echter toch op de uitnodigende rode knop - maar die staat voor stoppen. Het overkwam kandidaat Arrold. Vandaag mag Linda de Mol haar verhaal doen voor de rechter. Hoe kwam het zover?

De regels zijn nagenoeg bekend. Bij kandidaten, bij De Mol, maar ook bij de miljoenen kijkers die het programma al jaren trekt: druk je op de rode knop, dan is het spel voorbij en krijg je het door 'de bank' aangeboden bedrag. Het gokken rond de koffertjes is dan echt klaar. Maar Arrold van der Hurk, in het dagelijks leven banketbakker, wilde op 3 november 2013 eigenlijk doorspelen - hij maakte naar eigen zeggen een vergissing.

Samen met advocaat Peter Plasman stapte hij naar de rechtbank. Die besloot twee jaar later dat de regels inderdaad de regels zijn en dat Arrold geen recht had op meer dan de al overgemaakte 125 duizend euro. Het duo ging echter in hoger beroep. 'Ik heb er nog steeds geen vrede mee', zei Arrold tegen RTL Boulevard.

In de war
Vooral het feit dat presentatrice Linda de Mol niet mocht worden gehoord tijdens het proces, bleef knagen. 'We willen vragen waarom het zo lang heeft moeten duren of het wel of niet kon, dat doorspelen', verklaarde Arrold. De kandidaat voelde zich in de war gebracht door de presentatrice. Dát was volgens hem de reden van zijn stomme fout en dat was dus ook de reden voor het mislopen van de hoofdprijs van vijf miljoen euro, die ook nog eens in zijn uitgekozen koffertje zat. 'We willen gewoon kijken of het eerlijk is gebeurd.'

Het hof besloot vorige week dat Linda de Mol wel gehoord moet worden, nadat de rechtbank Amsterdam dat eerder niet nodig had gevonden. De Mol en de notaris besloten tijdens de opnames van de show - die even werden stilgelegd - dat de deal die Arrold met het drukken op de rode knop definitief was. Maar volgens de advocaat van de deelnemer stond niet in het reglement dat de rode knop bepalend is. Dat is er volgens hem later pas aan toegevoegd. Ook twijfelt hij aan de onafhankelijkheid van de notaris, omdat hij wist wat er in de koffer van de deelnemer zat. Producent Endemol zegt echter al vanaf het begin dat 'de regels correct zijn toegepast'.

Behalve Linda de Mol wordt dinsdagmiddag ook de notaris van het programma gehoord. Ze moeten de rechtbank in Amsterdam precies vertellen wat er is gebeurd. Advocaat Plasman zei al in december vorig jaar: 'Wij zijn vol vertrouwen en goede moed en we vinden dat we een keiharde zaak hebben.' Het AD sprak vandaag nog met de bakker uit Son en Breugel. 'De uitkomst is koffiedik kijken, maar natuurlijk ben ik hoopvol gestemd. Anders was ik er niet aan begonnen.' Hij gaat straks zelf ook naar de rechtbank in Amsterdam: 'Wat er vandaag ook uitkomt; als het weer een beetje meewerkt, maken we er meteen maar een dagje uit van.'