Weer 3 jaar cel geëist voor steekpartij

LEEUWARDEN - De officier van justitie blijft bij zijn standpunt dat de Leeuwarder rechtbank een Drachtster (33) moet veroordelen tot een celstraf van drie jaar plus een jaar voorwaardelijk. De officier vindt dat de Drachtster zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord, toen hij op 2 april vorig jaar een toen 32-jarige dorpsgenoot met een mes in de buik stak.

Op 15 juli 2009 had de officier dezelfde straf geëist. De rechtbank besloot toen dat de zaak aangehouden moest worden voor verder onderzoek. Raadsman Peter Plasman had zijn twijfels bij de aard van de verwonding. Volgens hem was de ondiepe buikwond niet het gevolg van een stekende, maar eerder van een zwaaiende beweging.

Volgens Plasman wilde de verdachte door met het mes te zwaaien zijn belager op een afstand houden. Twee deskundigen wierpen zich vervolgens op de zaak. Een forensisch arts kwam tot de conclusie dat de wond hoogstwaarschijnlijk het gevolg was van een steekbeweging met het mes.

Een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI, voorheen het gerechtelijk laboratorium) concludeerde dat de wond door zowel een stekende als een zwaaiende beweging veroorzaakt kan zijn. Plasman vindt dat daarmee niet onomstotelijk vaststaat dat er met het mes gestoken of gezwaaid is. Uitspraak: 27 januari.