Wrakingsverzoek loopt stuk

Fred R. 'snapt niet wat hij nog in de rechtszaal doet' als de leiding van de liquidatierechtbank in handen blijft van voorzitter Frits Lauwaars, zei zijn advocaat Peter Plasman gisteren. Lauwaars zat immers ook de rechtbank voor die vorig najaar vier medeverdachten veroordeelde voor betrokkenheid bij de moord op de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl.

Alle vier hebben R. als hun opdrachtgever aangewezen - en Lauwaars en zijn 'bijzitters' in de rechtbank hebben hun lezing kennelijk al als de waarheid aanvaard. Daarover laten de vonnissen uit november volgens Plasman geen twijfel bestaan.

De advocaat deed aan het begin van de tweede procesdag een zogeheten 'wrakingsverzoek': hij eiste dat Lauwaars als voorzitter werd afgezet omdat R. 'vreest' voor 'vooringenomenheid'.

De 'wrakingskamer' van de rechtbank, die inderhaast was aangevoerd, verwierp Plasmans bezwaren echter en hield Lauwaars als voorzitter aan. De wrakingskamer stelde vast dat Fred R.'s vrees voor vooringenomenheid niet 'objectief gerechtvaardigd' is, en 'ongegrond'. De rechtbank die zijn medeverdachten veroordeelde, is niet vooruitgelopen op de beoordeling van de zaak tegen Fred R., vond voorzitter Frans Bauduin van de wrakingskamer. ''Ten slotte geldt dat de vonnissen in die andere zaken met geen woord spreken over de betrouwbaarheid van Fred R.''

Voorzitter Lauwaars mocht zijn plaats weer innemen. Lauwaars was opgelucht: ''En nu maar hopen dat we na anderhalve dag een beetje door de branding van dit proces heen zijn.''