Zaak oud-rechter Wedzinga voorlopig van tafel

AMSTERDAM - De strafzaak tegen Wicher Wedzinga, voormalig rechter en verdacht van het schenden van zijn ambtsgeheim, is wederom niet van de grond gekomen. De rechtbank Amsterdam heeft een streep door de zaak gezet en de voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden buiten vervolging gesteld.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich daar niet bij neer en heeft maandag aangekondigd in hoger beroep te gaan.
De slepende kwestie grijpt terug op een strafzaak waarin Wedzinga 10 jaar geleden als raadsheer uitspraak deed. Later zou hij zijn twijfels kenbaar hebben gemaakt, waarmee hij het 'geheim van de raadkamer' zou hebben geschonden.

Wedzinga deed dat in een brief aan de advocaat van Danny K., die door Wedzinga en zijn collega-raadsheren was veroordeeld tot 12 jaar cel wegens een brutale roof op een filiaal van Geldnet. De brief kwam hem op ontslag te staan.

Het OM had in eerste instantie afgezien van vervolging, omdat er niet genoeg bewijs was. Via een kronkelige juridische weg kwam de zaak uiteindelijk op tafel bij de rechter in Amsterdam. Wedzinga's advocaat heeft betoogd dat dat niet had gemogen, omdat het OM zonder geldige reden niet mocht terugkomen op zijn eerdere sepot van de zaak. De rechtbank deelt die mening.

Wedzinga kwam vaker in aanraking met justitie, onder meer wegens mishandeling van zijn partner. Hij bedacht de bijnaam „de rammende rechter” voor zichzelf.