Zwijgen is goud voor Fred R.

AMSTERDAM - Wie trekt er achter de schermen van het grote liquidatieproces aan de touwtjes? Moordmakelaar Fred R. heeft onlangs verklapt dat hij miljoenen krijgt als hij zijn mond houdt over zijn opdrachtgevers.

Justitie luisterde een gesprek van hem af in de gevangenis, waarin Fred R. met een relatie sprak over "2 miljoen euro" die hij na zijn veroordeling ontvangt van Neerlands meest gezochte crimineel, Dino S.

In Amsterdam begon gisteren na weken eindelijk de eerste moordzaak in het grote monsterproces. De rechters buigen zich komende week over de geruchtmakende liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl, die werd doodgeschoten dagen voordat hij als 'anonieme getuige B' kon getuigen tegen Willem Holleeder.

Dino S. is volgens justitie een nauwe relatie van Willem Holleeder en zou gelden als 'koning van de onderwereld'. Hij werd ook gisteren door huurmoordenaar en kroongetuige Peter la Serpe aangewezen als een opdrachtgever voor een reeks moorden, samen met de terechtstaande Ali A.

"Ik heb niets te zeggen", reageerde Fred R., toen de rechters hem het afgeluisterde gesprek voorhielden. Ook werd daarin duidelijk dat iemand alle advocatenkosten voor hem betaalt. Zo hoorde justitie dat Fred R. in de gevangenis aandrong op snelle betaling van 133.000 voor zijn advocaat.

In deze gesprekken werd duidelijk dat "Ali dit moest betalen". Of dit Ali A. is? "Ik beroep me op mijn zwijgrecht", zei Fred R.

Moordmakelaar Fred R. stevent af op levenslang, omdat justitie veel bewijs tegen hem vergaarde. Hij stuurde twee huurmoordenaars af op Van der Bijl, die al tot lange celstraffen zijn veroordeeld. Zij legden uitgebreide bekentenissen af, en wezen Fred R. aan als hun opdrachtgever.

Eerder had hij een mislukte poging voorbereid, uitgevoerd door La Serpe en de vermeende huurmoordenaar Jesse R. Beiden hadden eerder vastgoedman Cees Houtman al vermoord. Ook trachtte Fred R. vergeefs een klusjesman te werven als huurmoordenaar, die niet durfde.

Deze heeft volledig bekend en is nu beschermde getuige. Deze klusjesman verklaarde dat Fred R. hem als eerste wilde overhalen om Van der Bijl dood te schieten. "Je moet er eerst een doen, en dan liggen er volop kansen. Er zijn er zoveel. Als je wilt kan je er elke week een doodschieten", zou R. hebben gezegd. Ook vergaarde justitie een grote hoeveelheid telefoontaps, waarin hij sprak over de voorbereiding en geld, dat hij van Dino en Ali tegoed had.

Het zwijggeld voor Fred R. is van groot belang omdat hij wordt gezien als een belangrijke 'dominosteen' in het liquidatieonderzoek. Hij weigert te bevestigen dat zijn opdrachtgevers Dino S. en Ali A. zijn geweest. Een keus tussen levenslang en de kogel, zei zijn advocaat Peter Plasman.